Den kønne Cavalier King Charles Spaniel har sin oprindelse i England, og den er i dag en folkekær og vellidt hund, der passer godt ind hos de fleste familier.

Den populære spaniel har i sin tid været avlet og brugt som apporterende jagthund, og denne lyst og tendens er bevaret i en Cavalier King Charles, som er en aktiv og intelligent hunderace. 

Typiske karaktertræk 

En Cavalier King Charles Spaniel er en social og kløgtig hund. Den trives godt i samværet med mennesker og andre dyr, og den er nem at integrere i en børnefamilie. Hunden er let at træne, da den gerne vil anerkendes. 

Denne hunderace er livsglad, tillidsfuld og lydig, dog har den en stædighed og et jagtinstinkt, der stiller krav til en konsekvent og kærlig opdragelse. Det er vigtigt, at du lærer din hund at være alene hjemme tidligt, da denne hunderace allerhelst følger sine mennesker dagen igennem. 

Cavalier King Charles hunde kan have gøende adfærd. 

Fysiske kendetegn

Racen kommer i fire forskellige farvekombinationer – sort/brun, rød, sort/hvid/brun eller hvid/brun. 

Hunden har en silkeblød, lang pels, store ører og et kønt ansigt. 

En Cavalier King Charles er en lille hund. Den bliver mellem 31-33 centimeter høj, og den vejer mellem 5 og 8 kilo. 

Sind og social adfærd

En Cavalier King Charles Spaniel er en kærlig, omsorgsfuld og social hund. Den har et mildt og roligt sind, og den er god med børn, voksne og andre dyr. Den er en særdeles velegnet selskabs- og familiehund, så længe den tilbydes et aktivt liv med stimulerende træning og leg. 

Racen er som udgangspunkt tryg af sind, og den har let ved at tilpasse sig. Hunden kan altså sagtens komme med på ferie eller passes ude af hjemmet. 

En Cavalier King Charles hund er en loyal og trofast ven, der ønsker at behage sin ejer. Det er en oplagt familiehund, hvis I ønsker at lade børnene tage del i ansvaret for at holde hund. 

Denne hunderace fungerer godt med andre hunde, da den ikke er hverken dominerende eller utryg af natur. 

Pleje, sundhed og behov 

I avlen af denne hunderace har man meget fokus på at undgå arvelige hjertesygdomme, der har vist sig at ramme racen. Har I besluttet jer for at købe en Cavalier King Charles hund, er det derfor vigtigt at være opmærksom på denne komplikation – samt spørge til sundheden i avlsstammen. 

Dette er en langhåret hund, og der vil derfor nødvendigvis være noget pelspleje, når man har en King Charles. Pelsen er glat og fin, og den bør friseres dagligt for at undgå at hårene sammenfiltres – heldigvis er det oftest en hyggelig stund og en god anledning til samvær med din hund. 

Som alle andre hunde, bør også denne race tjekkes af en dyrlæge med jævne mellemrum, så du løbende holder øje med, at hunden har det godt, og at den er sund og rask. 

Aktivitetsniveau 

En Cavalier King Charles Spaniel er en klog og vågen lille hund. Den trives i samværet med mennesker, og den vil gerne med, når familien skal ud, men den har ikke behov for at trave land og rige rundt. 

Denne hund har brug for daglig motion, men den har ikke et lige så højt fysisk aktivitetsniveau, som mange andre hunderacer har. 

En Cavalier King Charles er en klog hund, der bør stimuleres. Hvad den ikke har i benene, det har den i hovedet, og vil du have en afbalanceret og rolig hund, så er det vigtigt at give den nogle varierende træningsudfordringer igennem leg og sociale aktiviteter. 

Racen er god til at apportere og til at gå spor – disse elementer kan med fordel lægges ind i de daglige aktiviteter. Kognitiv aktivering giver en sund, lydig og glad hund, der er let at arbejde med.  

Trivsel og velvære – og det rette match

En Cavalier King Charles hund passer ind med I, der kan give hunden tid og kærlighed. Denne hund trives ikke med at være alene mange timer hver dag. En Cavalier King Charles Spaniel er yderst social og glad for sin flok. Hunden er avlet til at være selskabshund, så dens sociale adfærd er ikke tillært, men instinktiv. 

Hunden vil være en velvalgt tilføjelse til en børnefamilie, eller en enlig ældre – I, der vil gøre den til en del af familien.

Hunden er let at passe og ukompliceret at træne. Den søger ros og accept, og den vil derfor prøve alt, den kan, for at gøre sin ejer glad. En Cavalier King Charles Spaniel er en godmodig, kærlig og glad lille hund, den er trofast, modig og venlig, og den omstiller og tilpasser sig ubesværet sin nye familie. 

Denne hund er ikke en brugshund, men en familiehund, og den trives i et hjem, hvor den får, hvad den giver – selskab, kærlighed og omsorg.