Skrevt d. 05.01-2023

Motion og stimulering af Cavalier King Charles spaniel

Trods den lille størrelse, sammenlignet med andre hunderacer, betyder det ikke nødvendigvis, at en Cavalier king charles spaniel skal motioneres og stimuleres mindre. Det er dog nødvendigt at give den rette motion og stimulering til en cavalier, før end at den kan opretholde en god sundhed og samtidig være veltilpas. Hvis du leder efter gode tips og råd til motion og stimulering af din cavalier, så se med her i guiden. Samtidig får du også svar på de hyppigst stillede spørgsmål indenfor lige præcis dette område. 

Motion Cavalier King Charles Spaniel

En Cavalier King Charles spaniel som selskabshund 

For at finde den bedst mulige motion og stimulering til en Cavalier King Charles spaniel, er det nødvendigt at kende en smule baggrund om racen. Her er der tale om en selskabshund, der mest af alt er avlet til de adelige fruer, der har gået alene hjemme på de store slotte og herregårde og skulle have selskab. De er selvsagt derfor også gode til at tilpasse sig sine omgivelser og egner sig fint til pensionister eller i en lejlighed, hvor der ikke er så store udendørsarealer. Alligevel er det en hund der har mod på livet og elsker alle former for leg med familien. Den er kærlig og omsorgsfuld, elsker at ligge i dynerne og være med i sofaen, men dette skal der ikke tages fejl af når det kommer til motionering og stimulering. 

Varierende fysisk aktivitet

En lille Cavalier King Charles spaniel har masser af charme og mod på livet. Det er en hund der har brug for flere gåture dagligt, eller halve til hele timers leg i haven eller i hjemmet. Den elsker børn, så er der sådan nogle i nærheden, er det oplagt at drage dem med ind i legen og med ind i den daglige fysiske aktivering af hunden. Det kan eksempelvis være at kaste bold, gå tur i nabolaget eller lege fangeleg. Det er ikke svært at finde på aktiviteter der passer til en Cavalier King Charles spaniel, for den vil med glæde hoppe med på hvad som helst, så længe det er aktiviteter der foregår sammen med familien. 

E hund der er glad for vaner 

En af de fordele der er ved at have en hund der er god til at tilpasse sig til hverdagen er, at den lynhurtigt lærer de rutiner der finde sted i dagligdagen. Den kan alligevel godt lide at tingene er som de plejer, så er du vant til at gå en tur til vandet med din hund hver eneste dag, så vil den have svært ved at forstå, hvorfor der måske er en dag eller to der ikke indeholder de vanlige skikke. Derfor er det også relevant at du sørger for aktivering der er forskellig og måske endda også på forskellige tidspunkter af dagen. Dermed bliver det ikke en forventning fra din hund, at der er bestemte tidspunkter eller særlige aktiviteter som skal finde sted inden den kan finde ro. 

Den mentale aktivering 

Når der er tale om en selskabshund, så er der ikke nødvendigvis tale om en hund der har det helt store behov for mental aktivering. For en Cavalier King Charles spaniel er der dog tale om en hund der er kvik og gerne gør en dyd ud i at gennemføre opgaver og udfordringer som den bliver stillet overfor. Det skal helst ikke være for svært, for det er ikke altid en hund der har den store tålmodighed eller stædighed der betyder at den kan blive ved i en evighed, men den har alligevel næse for at skulle tænke sig frem til en løsning. At smide godbidderne i græsset, eller have aktivitets legetøj kan derfor være med til at øge velfærden og stimulere den daglige mentale træning for en Cavalier King Charles spaniel. 

Stimulering Cavalier King Charles Spaniel

Gør lydighed til en den af rutinen 

Den lille kvikke hund vil have gavn af lydighedstræning. Det er en hund der først og fremmest vil gøre alt for at opfylde de ønsker som familien har til den. Samtidig er det også en kvik hund, der vil have godt at den mentale aktivering der opstår som følge af lydighedstræning. Her skal den selv regne sig frem til hvad der forventes af den og finde ud af hvad der stilles af krav, før end den kan komme frem til den gode belønning. Selvom at det er en hunderace der gerne spiser gode godbidder, så vil det også være tilstrækkeligt i langt de fleste tilfælde, at belønne din Cavalier King Charles spaniel med ros eller leg. Sørg for en varieret træning og korte sessioner med lydighedstræning, så kommer du hurtigt i mål med en lydig hund, der får brug hjernen som den er tiltænkt til. 

FAQ

Hvor mange gange skal en Cavalier King Charles Spaniel ud og gå? 

Det er nødvendigt for en Cavalier King Charles spaniel med en del motion, for at forebygge at de bliver overvægtige. En enkelt kort gåtur om dagen, vil derfor ikke være tilstrækkeligt. Har hunden ikke mulighed for at komme ud i haven hvor den kan løbe frit, eller er der ikke helt plads i hjemmet til en masse leg i høj fart, så skal den have flere gode gåture dagligt for at opretholde en god sundhed og være vel tilpas stimuleret. 

Er det muligt for en Cavalier King Charles spaniel at gå på trapper? 

Til trods for den lille størrelse, er en Cavalier King Charles spaniel meget adræt sammenlignet med andre racer den kunne sammenlignet med. Det er som udgangspunkt derfor ikke nogle problemer for en Cavalier King Charles spaniel at skulle gå på trapper. 

Kan man aktivere en Cavalier King Charles spaniel mentalt? 

Det er slet ikke svært at aktivere en Cavalier King Charles spaniel mentalt. Det er en ret kvik hund og har mod på livet, så den har ingen problemer med at skulle gå til en svær opgave og bruge hjernen. Særligt når det kommer til at skulle bruge næsen, er den ret kløgtig på dette område, til trods for at det er en selskabshund.